TGU je král cviků

Nějaká další možnost posilování na Vsetíně, nebo převratná novinka?

Vůbec ne! TGU, neboli Turkish Get Up, česky turecký zdvih, je znám už několik století.

Proč zrovna on je označován za krále cviků?

Během TGU postupně zapojujete svaly celého těla. Máte správně zafixovaný pletenec ramenní včetně lopatky a po celou dobu máte zpevněné celé tělo. Z lehu se zvedáte pomocí paží a šikmého břišního svalstva. Přecházíte do postupného stoje a tím zapojujete svaly dolních končetin.

Stejnou cestou pak jdete zpět a to samé opakujete na druhou stranu.

Cvik rovnoměrně rozvíjí levou i pravou stranu celého těla. Tím pádem pomáhá likvidovat disbalance, které všichni máme z jednostranné zátěže a častého nesprávného sezení.

Já osobně, když jsem se s TGU u Ing. Zdeňka Dohnala v brněnské Girja setkal, stal se pro mě cvikem, který cvičím téměř na každém tréninku. Postupně jsem se vypracoval na 32kg kouli a hodlám to posunout samozřejmě dál. Ale nejvíc mě na tom cviku baví jeho přenos do dalších sportů, u mně konktétně do brazilského jiu jitsu, které vyučuji v mojí akademii Copacabana Valachien Gym. Pozice, kterými procházím v TGU, se velmi často vyskytují v technikách právě pro BJJ. Díky závaží mi to extrémně pomáhá v soubojích.

A navíc, TGU se dá modifikovat. Když už nad hlavu vytlačíte slušně těžkou kouli, můžete zkusit tzv. bottom up, neboli koulí nahoru. Najednou se totálně změní těžiště a celá cvik je náročnější na úchop a stabilitu.

Varianty jsou i další, jako například tactical TGU, ale o tom někdy jindy.